Burčák

Burčák je hroznová šťáva ve fázi kvašení. Může se vyrobit pouze z hroznů vypěstovaných v České republice. Burčák, ze kterého je později vyrobeno bílé víno je krémové až béžové barvy a vyrábí se z bílých hroznů. Lze jej vyrobit ze všech odrůd vín a samozřejmě i z červených. Burčák v našem vinařství je té nejvyšší kvality jelikož se jedná o meziprodukt bez kterého by nebylo možné vyrobit kvalitní víno.

Kdy se pije burčák?

Nejlepší burčák je když je v moštu kvasný proces na vrcholu a aktivita kvasinek je nejvyšší a produkuje se velké množství oxidu uhličitého. Ten dodává burčáku svěžest. Zároveň musí burčák obsahovat ještě dostatečné množství cukru aby byl lahodný a mírné procento alkoholu (řádově do 5%). Tato vhodná kombinace mnohdy netrvá ani 12 hodin, proto se na dobrý burčák musí čekat.

Burčáková sezóna je obvykle do poloviny až konce října. Červený burčák je k dispozici příležitostně, podle sklizně, obvykle později než bílý.

Aktuality o stavu burčáku sledujte na facebooku.